In Krakau hoef je je geen dag te vervelen. In deze blog lees je 15 dingen om te doen in Krakau die je niet mag missen! Zo zorg je voor een geslaagd bezoek aan Krakau.
1. Verken de oude binnenstad
Krakau kent een mooi historisch centrum dat zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst staat. In het centrum zijn er een aantal leuke dingen om te bekijken. Zo heb je de grote markt, met een oppervlakte van zo’n 3,8 hectare is dit een van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa, daarnaast is dit plein volgens Project for Public Spaces (PPS) het ‘beste’ plein ter wereld. Op dit plein vind je verschillende bezienswaardigheden:
Sukiennice
Oftewel een lakenhuis waar ze vroeger laken verhandelde, dit gebouw staat midden op de markt en ze verkopen er nu souvenirs. Als ik de foto’s moet geloven ziet dit gebouw er erg indrukwekkend uit als het donker is.
Wieza Ratuszowa
Zoals een deel van de naam al doet vermoeden, de raadhuistoren van Krakau. De toren is 70 meter hoog en was vroeger onderdeel van het raadhuis, helaas is de rest van het raadhuis destijds afgebroken. In de toren bevindt zich een museum en je kunt voor 9 złoty.
Eros Bedanto
Voor de raadhuistoren ligt Eros Bedanto, ook wel ‘Het hoofd’ genoemd. Het hoofd is een kunstwerk van de Poolse kunstenaar Igor Mitoraj. Igor gaf in 2004 verschillende kunstwerken aan Krakau, welke je nu nog op verschillende plaatsen tegenkomt.
Kościół Mariacki
Dit is Pools voor Mariakerk en ook dit bouwwerk staat op de grote markt. Van buiten is de kerk al een fotootje waard maar wil je de mooiste kant van de kerk zien dan moet je er toch echt naar binnen. Het plafond is namelijk echt super indrukwekkend! Je kunt een ticket kopen in een kleine shop, rechts van de kerk. Hier kun je ook een ticket kopen voor de kerktorens, mocht je dit willen.
Andere bezienswaardigheden op het plein
Je vindt hier nog andere bezienswaardigheden zoals de oude Sint-Adalbertkerk, het Adam Mickiewicz Monument, het ondergrondse museum Podziemia Rynku en de fontein. Rondom het plein zitten ook veel leuke cafés en restaurantjes, wel wat prijziger maar dat heb je altijd op zo’n centrale pleinen.
2. Bezoek het kasteel van Wawel
Na het plein is dit denk ik wel de meest bezochte bezienswaardigheid in Krakau. Het kasteel is gelegen op een heuvel aan rivier de Wisla, ofja het is eigenlijk meer dan een kasteel want je vindt er bijvoorbeeld ook een kathedraal. De gebouwen op het complex zijn in verschillende stijlen gebouwd, hierdoor vond ik het eigenlijk maar een rommelige bedoeling. Je kunt verschillende dingen in het complex bezoeken, ik bezocht de ‘Royal Apartments’ maar je kunt bijvoorbeeld ook de ‘Royal Crypts’ bezoeken. Waarom ik de appartementen bezocht? Ik kwam er op een normale woensdagmiddag rond half twee en er waren alleen nog maar tickets voor de appartementen beschikbaar. Achteraf lees ik online dat je vroeg naar het kasteel moet gaan mocht je niet in de rij willen staan of vrije keuze hebben voor welke bezienswaardigheden je wil bezoeken. Je kunt ze ook online of telefonisch reserveren, dan weet je zeker dat je kunt zien wat je wilt!
3. Ontdek de Joodse wijk Kazimierz
Krakau was vroeger de hoofdstad van Polen en heeft dan ook een rijke geschiedenis. Destijds was Kazimierz een stad gelegen naast Krakau maar is in de loop van de jaren een wijk geworden van Krakau. Kazimierz heeft de bijnaam ‘de Joodse wijk’ omdat hier vanaf de veertiende eeuw tot de holocaust veel joden gewoond hebben, hierdoor staan er verschillende synagogen in deze wijk. Tijdens de tweede wereldoorlog moesten alle joden verplicht uit Krakau ‘verhuizen’ naar Podgórze, ook wel bekend als de getto van Krakau. De getto is zeker een bezoek waard, al is er destijds wel veel gesloopt. Wat je tegenwoordig nog kunt doen in Kazimierz? Je hebt er een (wandel)route waarmee je langs verschillende synagogen komt, je kunt een aantal musea bezoeken, gewoon wat rondstruinen of lekkere iets eten of drinken! Ohja toen ik er was waren alle synagogen dicht, dit was wel in het laagseizoen.
4. Bezoek Schindler’s Factory
Toen ik op een normale woensdagmiddag de Schindler’s Factory wilde bezoeken kwam ik erachter dat ik dit iets eerder had moeten bedenken. Bij de fabriek aangekomen stond er namelijk dat alle tickets van die dag uitverkocht waren, toen ik daarna online tickets wilde bestellen voor een van de volgende dagen kwam ik er achter dat dit ook niet mogelijk was. De eerstvolgende datum waar nog tickets voor waren was anderhalve week later, dus een tip: wil je Schindler’s Factory bezoeken, koop (ruim) vooraf je tickets online! Waarom ik graag naar het museum wilde? Het museum gaat over Krakau onder het regime van de Nazi’s en ik ben eigenlijk altijd al geïnteresseerd geweest in de tweede wereldoorlog dus ook hier wilde ik wel graag meer van weten. Van velen heb ik gehoord dat het dan ook zeker een aanrader is, vandaar dat ie op de lijst staat. Hoe je bij het museum komt? Je kunt er te voet komen maar ook met de tram, trein, taxi of tuktuk. Te voet is het iets meer dan een half uur vanaf de grote markt maar de tram en trein stoppen ook op iets meer dan vijf minuten van de fabriek. Nog één laatste tip: er is een film gemaakt over Oskar Schindler, eigenaar van de fabriek, genaamd Schindler’s List. Deze film stond op Netflix maar is om een of andere reden verwijderd.
5. Bezoek het Museum of Contemporary Art Krakow (MOCAK)
Eigenlijke wilde ik de Schindler’s Factory bezoeken maar de tickets waren uitverkocht dus ging ik maar naar het naastgelegen MOCAK en dit beviel me eigenlijk wel heel goed. Het gebouw van buiten is al een imposante bedoeling en de kunst binnenin ook. Omdat de collecties steeds wisselen kan ik ook weinig vertellen over wat je er binnen zult tegenkomen. Echter is er minimaal een permanente afdeling van Poolse kunstenaars met onder andere ‘letterdoos’ en een interactieve filmset. Als je het museum bezoekt, sla dan zeker niet het café over. Ze hadden hier echt de lekkerste warme chocomel die ik ooit heb gehad. Hier een greep uit de collectie van februari 2020.
6. Ontdek de communistische wijk Nowa Huta
Polen is ongeveer 45 jaar (gedwongen) een communistisch land geweest en dit zie je ook terug in Krakau. Nowa Huta, letterlijke Nieuwe Staalfabriek, is een wijk die in de jaren na de tweede wereldoorlog communistisch uit de grond is gestampt. Naast de wijk werd de grootste staalfabriek van Polen gebouwd en later kwamen hier nog tabakfabriek en cementfabriek bij, dit alles er een modelwijk van te maken voor de propaganda van de communisten. Als je de wijk bezoekt kun je toch nog genoeg communisme proeven, zo heb je het centrale plein (Plac Centralny) en de administratieve gebouwen van Sendzimir Steelworks. Maar je kunt ook de geschiedenis van de wijk in duiken in een van de musea. Omdat Nowa Huta een stukje (8 kilometer) van het centrum ligt is het niet aan te raden om te voet de wijk te bezoeken, gelukkig zijn er verschillende tramlijnen of de Uber die je er goedkoop heenbrengen.
7. Ga op Wodka tour
Als het om drank gaat dan zijn ze in Oost-Europa niet vies van een goede wodka, niet raar want wodka komt oorspronkelijk uit Polen of Rusland, dat is niet helemaal duidelijk. Dit lekker alcoholisch drankje is hier in Polen ook nog eens lekker goedkoop, ideaal dus om een wodka tour te doen in Krakau! Je hebt eigenlijk twee opties, of je kunt een georganiseerde tour doen of je doet er een zelf. In veel cafés, bars of clubs hebben ze meerdere wodka’s dus dat kun je ook doen. Je zou zelf ook nog wat flessen in de alcohol winkel kunnen kopen, dan moet je wel een goede bodem leggen vooraf haha. Tijdens je tour moet je zeker de volgende wodka’s proberen: Belvedere, Chopin, Wyborowa, Luksusowa en Zubrówka. Voor een georganiseerde tour kun je op zo’n 99 tot 149 złoty rekenen en in de winkel kost een halve liter wodka ongeveer 25 złoty (2020).
8. Los wat schoten op de schietbaan
Dat ze hier in Oost-Europa wat ruiger leven dan wij in Nederland is wel bekend denk ik. Haal de krijger in je naar boven op een van de schietbanen in Krakau, niks is hier te gek. Van een ‘simpele’ glock tot een AK-47, ze hebben het hier allemaal. In het hostel waar ik verbleef boden ze uitstapjes uit naar schietbanen, deze waren al inclusief vervoer maar ik weet zo niet hoe of wat dit geregeld was. De prijs voor een avontuurtje zonder vervoer ligt tussen de 90 en 300 złoty, dit is allemaal afhankelijk van waarmee en hoe vaak je wilt schieten. De top drie best beoordeelden schietbanen in Krakow zijn van Shooting Cracow, Top Gun en Grot Gun.
9. Bezoek een voetbalwedstrijd
Ben je een voetbalfan? Dan heb je geluk in Krakau, de stad telt namelijk twee clubs die uitkomen in de Ekstraklasa, de hoogste divisie in Polen, dat zijn Wisla Kraków en Cracovia. Een voetbalwedstrijd in Polen is vaak een stuk sfeervoller dan een Nederlandse wedstrijd en daarom leuk om een keer mee te maken. De aanhang is hier dan ook een stuk fanatieker, de aanhang van Cracovia was zo ‘fanatiek’ dat er veel incidenten waren. Door al deze incidenten kunnen tegenwoordig alleen mensen met een seizoenskaart tickets kopen, dus als je naar een voetbalwedstrijd wil dan wordt het die van Wisla. Tickets kosten tussen de 35 en 55 złoty, je kunt alleen tickets kopen als je een fancard hebt, deze kost 10 złoty. Voor de fancard heb je je rijbewijs, ID kaart of paspoort nodig en deze heb je ook weer nodig bij de wedstrijd. Je haalt een fancard bij de Fan Zone, bij ingang D van het stadion, deze is doordeweeks geopend tussen 10:00 en 20:00 en in het weekend tussen 10:00 en 16:00. Voor toeristen wordt aangeraden om in vak E te gaan zitten, hier heb je het beste zicht op de wedstrijd, vermijd de noordzijde want hier zitten de fanatiekelingen.
10. Bezoek een concert
Wist je dat de componist Frédéric Chopin een Pool was? Waarschijnlijk wel de bekendste Poolse ‘muzikant’. In Polen zal je dan ook nog genoeg van en over Chopin vinden, waaronder verschillende concerten bijvoorbeeld. Voor een klassiek- of pianoconcert ben je in Krakau op de juiste plek, je hebt er verschillende concertgebouwen, waaronder de Chopin galerij. Wil je wat royaler genieten dan kan dat ook in het Wierzynek restaurant waar verschillende dagen concerten zijn. Tickets kosten evenveel bij de locaties, 69 złoty (2020).
11. Bezoek de Wieliczka zoutmijn
Bij een bezoek aan Krakau mag je de Wieliczka-zoutmijn natuurlijk niet overslaan. Met zo’n kleine twee miljoen bezoekers in 2019 kun je wel zeggen dat het een toeristische trekpleister is. Ik ben er geweest en ik raad een bezoek dan ook zeker aan! Erg indrukwekkend hoeveel zout er is in deze mijnen, wat er allemaal uitgehakt is en hoe het er allemaal aan toe gaat hier. Als je de zoutmijn bezoekt is dit altijd inclusief gids, deze vertelt je hier alles over. Je hebt de keuze uit twee tours, de Tourist Tour of de Miners Tour, ik koos voor de eerste. Hierbij zie je alle highlights van de mijn, bij de andere ga je echt ‘werken’ in de mijn en dit is een stuk interactiever. Ik vond het wel goed zo maar met kinderen is een miners tour misschien wel leuker.
Hier nog een aantal leuke feitjes over de zoutmijn: de mijn gaat tot 327 meter diep. Je kunt maar 2% van de mijn bezoeken. De mijn heeft negen verdiepingen. Er is een wellness in de mijn. Ondanks dat het zout in de mijn donker lijkt is het kraakhelder wanneer je er met een zaklamp op schijnt. En de tunnels zijn zo’n 300 kilometer lang.
Online kun je vooraf tickets kopen, een ticket is relatief duur voor Poolse begrippen, voor volwassenen 84 tot 93 złoty (seizoensafhankelijk) en voor kinderen 73 złoty. Ohja, als je met een gezin van vier bent kun je een family ticket kopen, hiermee ben je goedkoper uit (259 of 280 złoty). Hoe kom je bij de Wieliczka zoutmijn? Er zijn veel manieren om vanuit het centrum hier te komen, alles over vervoer in en rondom Krakau lees je in deze blog. Ik ben met de bus gegaan en dat beviel me wel, je kunt dichtbij uitstappen en het is goedkoop. Je moet buslijn 304 hebben en je doet er ongeveer 35 minuten over. Maar je kunt ook met de trein, Flixbus, Uber of zelf met de auto. Ohja, handig om te weten is dat in het laagseizoen (november – maart) de laatste tour vertrekt om 15:00, in het hoogseizoen is dit om 18:00. De mijn is geopend vanaf 9:00, mocht je in het hoogseizoen gaan dan is het aan te raden om op tijd aanwezig te zijn, je kunt namelijk lang in de rij staan voor een ticket (2020).
12. Bezoek Auschwitz I en Auschwitz-Birkenau
Een plek met ontzettend veel geschiedenis en betekenis, een bezoek aan deze kampen mag dan ook zeker niet ontbreken wanneer je Krakau bezoekt. Het is waarschijnlijk niet je leukste dag in Polen maar hoogstwaarschijnlijk wel de meest interessante en indrukwekkendste dag. Wat in die kampen zich allemaal afgespeeld heeft is ongelofelijk. De kampen liggen op ongeveer een uur (auto/Flixbus) van Krakau en zijn zowel met als zonder gids te bezoeken. Ik heb in de titel expres beide kampen benoemd omdat niet iedereen weet dat er twee kampen zijn en dat het tweede kamp (Auschwitz-Birkenau) dan ook niet door iedereen bezocht wordt, wat erg jammer is.
13. Ga een dag naar Zakopane
Als je eigenlijk alles in en rondom Krakau al hebt gezien dan kun je nog altijd naar Zakopane gaan! Zakopane is een stadje in het Tartra gebergte, in het zuiden van Polen, op zo’n twee uur rijden van Krakau. De stad ligt op zo’n 800 meter maar de hoogste berg in de omgeving (Rysy) reikt tot 2503 meter, niet niks dus. Er zijn een aantal leuke dingen die je kunt doen in en rondom Zakopane. Allereerst het stadje verkennen, ze hebben er leuk gebouwde huisjes, kerken, een markt en een museum. In de zomer kun je er ook lekker wandelen of mountainbiken, het gebied heeft ruim 250 kilometer aan wandelroutes! De trekpleister van het Tatra gebergte is het meer Morskie Oko, wat ‘het oog van de zee’ betekent. Wil je het mooiste uitzicht van het hele Tatra gebergte voor jezelf hebben? Zorg dan dat je op tijd vertrekt. Van april tot november heb je ook nog het geluk dat je kunt rodelen op de berg Gubalówka. Deze berg van 1126 meter is sowieso een attractie op zich, je kunt de berg te voet of met de lift bezoeken. Meer over de lift vind je op deze website! Kom je in de winter naar Zakopane dan kun je hier skiën, super tof! De beste plek om te skiën in de buurt van Zakopane is de Kasprowy Wierch, hier vind je de meeste mogelijkheden om te skiën. Ze hebben er vanalles, van blauw tot zwart.
Hoe kom ik in Zakopane?
Nu vraag je je waarschijnlijk af, hoe kom ik in Zakopane? Nou, eigenlijk zoals je heel Polen door kunt reizen eigenlijk. Zakopane ligt zo’n 100 kilometer onder Krakau en als je zelf een auto hebt gehuurd doe je hier ongeveer twee uur over. Mocht je met de Uber willen dan doe je er net zo lang over maar dit kost je zo’n 360 tot 490 złoty, enkel. Het is dus goedkoper om zelf een auto te huren. Wil je met het OV? Dan kun je de trein pakken, dit duurt ongeveer drie tot drieënhalf uur en kost ongeveer €10 afhankelijk van de maatschappij waarmee je gaat. De goedkoopste optie is de bus, er zijn twee busmaatschappijen die er heen gaan vanaf het centrale busstation in Krakau. Allereerst heb je Flixbus, de bus doet er 2 tot 2,5 uur over en gaat meerdere keren per dag direct van Krakau naar Zakopane. Een ticket kost €3,80 tot €6,99 per persoon. Dit is afhankelijk van welke dag je gaat en hoe laat je vertrekt. De bus is chill en je hebt wifi en stopcontacten, het aankoopproces is ook goed geregeld en het werkt allemaal makkelijk naar mijn mening. Voor Flixbus tickets kun je hier terecht! De andere busmaatschappij is Majer Bus, een Poolse busmaatschappij die je volgens hen in 2 uur en 10 minuten naar Zakopane brengt. Dit is inclusief de 14(!) tussenstops, dus ik vraag me af hoe betrouwbaar dit is haha. Tickets kosten €4,85 (22 złoty), het maakt niet uit op welke dag of tijdstip je vertrekt. Je kunt online tickets kopen maar dit kan ook op het busstation. Ik heb geen ervaring met Majer Bus dus ik kan er helaas geen uitspraak over doen.
14. Bezoek de leukste eettentjes van de stad
Of je het een activiteit kunt noemen daar valt over te twisten haha. Maar ik heb een blog geschreven over plekken in Krakau waar je lekker kunt eten en drinken, die blog vind je hier!
15. Bezoek andere leuke Poolse steden
Daarnaast heb ik nog een blog geschreven over het vervoer in Krakau, dit is allemaal vrij goed geregeld en geeft je de vrijheid om ook meer van Polen te zien mocht je hier de tijd voor hebben. De blog over het vervoer in Krakau vind je hier!
Extra tip
Ben je nog op zoek naar andere dingen die je kunt doen in of rondom Krakau? Kijk eens op GetYourGuide en boek een van de vele activiteiten die ze aanbieden.
Een gedachte over “Wat te doen in Krakau?”